Najčešći sastojci parfema

Najčešći sastojci parfema

Trendovi se stalno menjaju pa se tako menja i popularnost pojednih vrsta parfema i mirisnih kombinacija.
Iako postoje parfemi koji su sačinjeni samo od jedne komponente, većinu njih obično čini pet, deset ili više stotina sastojaka. Njihovo poreklo je raznovrsno i može biti biljno ali i sadržati neke veštačke komponente, koje se najčešće upotrebljavaju kao zamena za prirodne (amber, cibet, mošus). To se uglavnom radi zbog zaštite životinja ili zbog njihove veoma visoke cene.

Dobro je poznato da se parfem koristi već od davnina, što potvrđuju nalazi o tome da su mirha i tamjan upotrebljavani kao mirisno sredstvo još u periodu drevnih Egipćana, Grka i Rimljana.

Holy Herbs

Bez obzira da li se radi o cvetnim, voćnim, citrusnim ili orijentalnim mirisima, u svakom od parfema možemo pronaći nekoliko osnovnih komponenti, bilo da su vodeće mirisne note ili se nalaze u tragovima.


Ruža

Ruža i njen predivan miris su postali poznati zahvaljujući Persijancima. Klasično cvetni mirisi su i dalje najpopularnija i najbrojnija grupa parfema. Ruža, koja predstavlja jedan od osnovnih i najučestalijih sastojaka većine parfema i dan danas se proizvodi u svrhe parfemske industrije na velikim područjima Francuske, Bugarske, Maroka i Egipta. Da bi se dobilo ružino ulje, koristi se skoro hiljadu puta veća količina ružinih latica. Učestalost upotrebe ove komponente uglavnom zavisi od trenutnih modnih trendova, tako da ga parfemske industrije nekada drže u pozadini nekog mirisa čak i više desetak godina, a zatim ga odjednom stavljaju u prvi plan. Zahvaljujući upotrebi savremenih tehnologija, iz različitih varijanti ruža se mogu dobiti najraznovrsnije nijanse mirisa, počev od klasičnih cvetnih, voćnih, pa sve do zelenih i mednih akorda.

Givenchy Very Irresistible

Parfem Givenchy Very Irresistible jedan je od parfema u kojima ruža predstavlja dominantnu komponentu. Neodoljiv, moderan cvetni ženski parfem sa večnom ružom u srcu. Very Irresistible je neverovatno ženstven i elegantan ženski parfem. Napravljen od pet vrsta nežnih ruža, otvara se notama lista i pupoljka ribizle, verbene i delikatno-sveže note anisa. U srcu ovog zavodljivog parfema su ruža, magnolija i božur, dok se osnova parfema sastoji od nota taifske ruže.


Jasmin

Krh, čisto beli miris jasmina je i sama po sebi očaravajuća, ali i jedna od mirisa, koja se najlakše usklađuje sa mirisima raznih parfema. Jasmin se upravo zbog toga smatra neizostavnom komponentom većine cvetnih i ženstvenih mirisa. Jedan je od najskupljih mirisnih materija. Ova visoka cena proizilazi iz toga što se na jednom jutru može proizvesti oko 250 kilograma latica, od koga se može dobiti samo oko desetak procenata mirisnog ulja. Ovaj cvet predstavlja srce parfema Chance Eau Tendre od Chanel-a.

chanel chance eau tendre

Chance Eau Tendre je nežan, blistav i glamurozan parfem namenjen prefinjenim ženama. U srcu parfema su zumbul i jasmin. Otvara se notama dunje i grejpfruta, dok bazu parfema čine note ambera, kedra, belog mošusa i irisa. Ovaj ženski parfem se pojavio na tržištu u aprilu 2010. godine. Chance na francuskom znači sreća, pa tako ova okrugla flašica simbolizuje kolo sreće. Parfem Eau Tendre privlači svojom neobičnom svežinom, može da se svrsta u dnevne parfeme i to one za topliji period godine.


Iris

Iako postoji nekoliko stotina vrsta ovog cveta, parfemska industrija koristi samo tri vrste: Iris pallida, Iris germanica i Iris florentina. Veoma je interesanto i to da se kod ove tri vrste ne koristi cvet nego koren. U Firenci se Iris i dan danas proizvodi i obrađuje ručno po metodu, koji je bio upotrebljavan pre nekoliko stotina godina. Biljka se ostavlja u zemlji do određenog vremenskog perioda, zatim se ručno vadi iz zemlje u periodu između jula i septembra kada je sadržaj koncentracije mirisa najveći. Zatim sledi ručna obrada korena, sušenje i sazrevanje, koji obično traje i do nekoliko godina.

Čuveni Chanel No 5 je simbol ukusa i jedan od najprodavanijih parfema u svetu. Sama Coco Chanel je zamolila dizajnera parfema da napravi “parfem koji miriše kao žena”. Chanel No 5 je veoma složen miris, u kojem se ne može izdvojiti niti jedan sastojak, i to je bio još jedan zahtev velike Chanel, da parfem zvuči “ne kao ruža ili đurđevak, već kao kompozicija”. Chanel No 5 je prvi ženski parfem u cvetno-aldehidnoj grupi, koji u srcu kompozicije sadrži iris, jasmin, ružu i đurđevak. U visokim notama su aldehidi, bergamot, limun, neroli, ylang-ylang, dok je u bazi vetiver, sandalovina, vanila, amber i pačuli. Parfem Chanel No 5 je seksi, sofisticiran, svetski i večan ženski parfem.

Chanel 5


Sandalovina

Mnogi veruju da je sandalovina osnovna komponenta istočnjačkih, jakih mirisa, međutim ona se podjednako može pronaći i među sastojcima laganih cvetnih mirisa. Ulje sandalovine pristiže u razne radionice za proizvodnju parfema iz Indije i Indonezije. Ulje se dobija iz piljevine drveta sandalovine i to ručnom obradom. Miris je veoma postojan, tako da se može osetiti čak i nekoliko dana, a uprkos njegovoj velikoj ceni, veoma je čest sastojak velikog broja parfema. Nalazi se i među sastojcima čuvenog parfema L’ Imperatrice 3 od Dolce&Gabbana-e.

dolce and gabanna 3

L’ Imperatrice 3 od Dolce&Gabbana-e je ženstven, strastven, zavodljiv i mističan ženski parfem. Osnova parfema sastoji se od mešavine nota sandalovine, mošusa i drveta limuna.Ovaj parfem otvara se notama ružičastog bibera, kivija i rabarbare, u srcu su jasmin, ciklama i lubenica.


Ilang-ilang
Veoma se često nalazi među komponentama puderastih, cvetnih mirisa. Branje cvetova se mora tačno tempirati, jer se miris ispoljava tek posle izvesnog vremena nakon cvetanja. Latice se nakon branja moraju destilovati u cilju postizanja savršenog rezultata. Parfem Jean Paul Gaultier je upravo parfem u kojem dominira ova komponenta i koji je zahvaljujući tome postao veoma omiljen među ženama.

jean paul gaultier

Bez obzira o kojoj se od navedenih komponenti radi svi oni na neki način doprinose tome da svaka žena uspe da pronađe idealnu mirisnu kombinaciju za sebe.

Share this post


Prijavi se Obavestićemo vas putem e-mail-a čim parfem ponovo bude dostupan. Ostavite vas e-mail ispod: